2019-08-12

Bemanning från ett kundperspektiv

Som företag är det rätt så lätt att hitta ett bemanningsföretag. Faktum är att om man är i en beslutsfattande funktion på ett någorlunda stort företag får man faktiskt arbeta ganska hårt på att tacka nej till personer som ringer för att inte ständigt ha ett par möten med bolag inom HR-branschen inbokade i kalendern. Det finns en uppsjö av mer eller mindre specialiserade företag som alla arbetar med samma rekryteringar och tillsättningar ur samma pool av kandidater. Prissättningen är snarlik, man annonserar på samma siter, har mer eller mindre samma nätverk och intervju/testningsprocessen är ofta i stort sett identisk.

Så hur väljer man då rätt bolag att arbeta med?

Jag menar att man egentligen inte väljer ett bolag. För mig som kund spelar det ingen roll vad bolaget heter har utan istället är det som har betydelse vem personen jag skall arbeta tillsammans med är.
När jag behöver en ny medarbetare är det en viktig del av min verksamhet, låter jag någon som inte till 100% känner mig och min verksamhet hjälpa till med det finns det en risk att jag går miste om en klockren kandidat. Inom rekrytering kan man sammanfatta vad man vill veta med tre rätt så enkla frågor:

1. Är personen kompetent att utföra arbetet?
2. Kommer personen vara motiverad att utföra det arbetet?
3. Kommer personen passa in i vår företagskultur och trivas med de andra medarbetarna?

Att avgöra den första punkten är egentligen rätt så enkelt, har personen rätt kvalifikationer? Har jobbat med något liknande tidigare eller kanske har tidigare visat att de snabbt kan lära sig nya saker? Den här punkten kan du få hjälp av alla HR företag att ta reda på. Det är rätt enkelt att kolla ett CV mot en kravprofil även om en nitisk rekryterare kanske kan sålla bort riktigt bra kandidater av misstag eftersom det rekryterande företaget råkade säga: ”Det är ett plus om personen är bekant med tullar i Norge/pratar Isländska/kan citera samtliga Kieślowskis filmer” och rekryteraren tolkade det som ett krav.

Många gånger havererar processer där man skall ha tag på personal redan på den första punkten för att man sätter målen för högt, man vill ha en 25 årig person med universitetsexamen och 10 års erfarenhet som är nöjd med att ha en junior position och dessutom arbetar för 20.000 i månaden. Där kan ett bra bemanningsföretag hjälpa dig att dela upp din kravprofil i ”saker som hade varit trevliga att personen har” och ”saker som personen absolut måste ha”, annars kan processen dra ut i all oändlighet medan man väntar på en kandidat som inte existerar.

Vad som är svårt när det gäller personal är att ta reda på de två andra punkterna, i min erfarenhet är det också det som är viktigast. Om jag kan få en medarbetare som är supermotiverad och verkligen lyfter resten av gruppen med sin inställning så kan man för det mesta lära upp kompetensen. Många av mina bästa rekryteringar har varit personer som på pappret var betydligt sämre kandidater än de andra sökande.

Det jag gillar med att jobba med folket på Jovi är att de är genuint intresserade av personer, både deras konsulter/arbetssökande/kandidater för att få svar på den andra frågan om vad som motiverar personen men också på mig och alla som jobbar på vårt bolag för att på ett bra sätt kunna svara på den tredje frågan om personen kommer passa in. Dessutom fungerar hela processen betydligt bättre när de kan förbereda en konsult som skall komma och arbeta hos oss genom att vara ärlig med vad våra starka och svaga sidor är som företag/arbetsgivare och ledare.

Man skall dock komma ihåg att det inte direkt är någon exakt vetenskap, det är i stort sett omöjligt att avgöra hur en person kommer att fungera på arbetsplatsen genom att sitta i en intervju ett par gånger (och ja, jag vet att det finns personlighetstester, men de är ganska trubbiga verktyg), man behöver testa i praktiken. Det är idag ett ganska stort åtagande att skaffa sig en ny medarbetare, fel person på fel plats kan orsaka rätt så mycket skada och ganska mycket merarbete på ganska kort tid. Att jobba med bemanning minimerar dessa risker.

Har ni frågor om att upphandla eller jobba med bemanning från ett företagsperspektiv får ni gärna höra av er så tar vi en kaffe, Jovi har mina kontaktuppgifter.

Johannes Pettersson
Controller Nordics
DMG Mori