2019-01-08

Du kan bli vad du vill när du blir stor

John B. Watson skrev i sin bok Behaviorism ”Ge mig ett barn och min egen specificerade värld att uppfostra denna i och jag garanterar att träna denne till vilken specialitet som helst – läkare, advokat, konstnär eller företagsledare oavsett anlag, förmåga eller arv”.

John menar att miljön och uppfostran betyder allt, arvet är betydelselöst.

Första gången jag kom i kontakt med ovan citat var andra året på gymnasiet, det blev så betydande för mig och gav mig insikten ”jag kan tamejfan bli vad som helst”.
Man intalar sig ofta att jag inte klarar av detta, jag är inte tillräckligt smart, jag har inte tillräckligt med resurser, vem är jag att göra detta? – det är fel! Du kan bli precis vad du vill.

Jag är uppväxt i ett hem med föräldrar som hoppade av skolan så tidigt som fjärde klass för att valla får, men deras ständiga mantra längs genom min uppväxt har varit; plugga.

Jag är vare sig boksmart eller besitter en fallenhet för matematik, jag har faktiskt alltid varit medelmåttig i skolan vilket de facto är mitt arv. Men med John B. Watsons teori, som för mig är sanning och inställningen ”jag kan tamejfan bli vad som helst” har jag slutfört en pedagogutbildning, personalvetarprogrammet och innehar pilotlicens.

Begränsa dig inte, du klarar av precis vad du vill!