2018-03-26

En annorlunda rekrytering

Ni kanske känner till hur en klassisk rekrytering brukar gå till. Man skriver en käck annons, får förhoppningsvis in bra ansökningar och efter diverse steg med intervjuer, referenstagning etc. så landar man ner i en tillsättning där alla parter är nöjda. Men idag är trenderna tydliga, man talar om kandidatens arbetsmarknad och att det blir allt svårare för företag att hitta personal med ”rätt” kompetens och utbildning. Hur tacklar man som arbetsgivare denna utmaning?

På Jovi pratar vi mycket om att vara personliga och möta människor i vardagen. När vi ska rekrytera medarbetare försöker vi således vara där människor befinner sig, vilket idag är på olika sociala medier. Sagt och gjort – härom veckan var jag ute på sociala medier och sökte egentligen efter någonting helt annat, men så dök ett inlägg upp som fick mig att stanna upp. En kort, personlig text med tillhörande bild på en kille som sökte jobb inom industrin. Egentligen ett av många liknande inlägg, men det kändes direkt att denna killen är full av ambitioner, vilja och engagemang. Något som kan vara värt mer än lång erfarenhet och alla högskolepoäng i världen.

Vi hade ingen sådan tjänst att tillsätta just då, men jag tänkte att ett sådant här guldkorn är för bra för att släppa. På Jovi gillar vi fart och fläkt, därmed såg jag till att boka in honom direkt för en träff med våra delägare Ahmed och Mikael. De föll båda pladask och lyckades inom kort hitta den perfekta tjänsten för honom. Idag är guldkornet, världens bästa Abbas, teamledare hos en av Jovis största kunder och en härlig förespråkare för vår jovialiska företagskultur.

Tack & hej – vi ses på sociala medier!

Hej Abbas, varför sökte du jobb via sociala medier?

Jag hade sökt lite tjänster men fick inte så mycket respons och det var ofta långa svarstider. Min bror tipsade om att lägga ut ett inlägg på Facebook, jag va lite skeptisk men såg i andra inlägg att folk hade fått många svar. Så skrev ihop, la ut och ja… det blev många svar.

Hur många svar fick du på ditt inlägg?

Fick sju intervjuer, tackade nej till tre direkt. Men ja, många svar och blev erbjuden flera tjänster.

Varför valde du tjänsten hos Jovi?

Gillar hela konceptet med Jovi. Jag är 28 år med utbildning och vill göra något vettigt. Många företag går efter titlar och erfarenhet när man söker jobb vilket gör det tufft. Gick på flera intervjuer men fick aldrig rätt känsla. När jag pratade med alla på Jovi så var det en helt annan känsla. Redan innan intervjun, i telefon med Karin så fick jag en bra feeling. Läste på hemsidan och det har visat sig att allt som står där, allt som Jovi står för, verkligen är sant. Det var avslappnade intervjuer med Ahmed och Mikael, kändes som vi känt varandra hela livet. Tänkte efteråt att om jag skulle få jobb på Jovi så skulle jag ta det direkt. Plus att jag gillar visionen och att hela tiden vilja framåt. Jovi är mer än bemanning, mer som en familj!

Vad är det bästa med ditt jobb?

Kollegorna! Man håller varandras rygg på ett sätt som jag inte känt hos andra arbetsgivare. Störst vikt läggs vid ens personlighet vilket är ovanligt hos företag idag. Samt att bara få vara en del av Jovi-familjen!