2020-04-27

Hur får jag a-kassa nu?

I dessa tider slår Covid-19 hårt mot företag, så även för oss på Jovi. Vi som arbetar efter #bemanningmedhjärta tycker såklart att det är tungt när människor får det tufft. Därför vill vi finnas där för våra kunder och konsulter genom att exempelvis vägleda och bistå med information.

I vårt samhälle slår varslen tyvärr som spön i backen just nu och kanske är du en av dem som anmält sig till någon a-kassa? Eller så kanske du varit medlem länge men är osäker på de nya reglerna? Hur funkar de egentligen? Jo – regeringen har gjort tillfälliga förändringar i a-kassan, vilket innebär att kraven för att vara berättigad till a-kassa sänks och att ersättningsnivåerna höjs fram till årsskiftet. Reglerna trädde i kraft den 13 april och innebär följande;

– Sänkt arbetsvillkor – normalt sett måste du arbetat i en viss omfattning innan du blev arbetslös för att kunna få ersättning. Tidigare krav på 80 timmar i månaden sänks nu till 60 timmar, under sex av de senaste 12 månaderna.
– Förkortat medlemsvillkor – idag ska du varit medlem i 12 månader innan du är berättigad till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Nu ska varje månad under mars-december räknas som fyra månader, vilket innebär att villkoret uppfylls redan efter tre månader.
– Tillfällig höjning av a-kassan – fortsatt 80% av lönen, men nu högst 1200 kronor om dagen under de första 100 dagarna, mot tidigare 910 kronor. Efter dessa dagar sker en nedtrappning till 760 kronor per dag.
– Högre grundbelopp – höjs från 365 till 510 kronor per dag
– Ingen karens – de sex karensdagarna avskaffas och du kan få ersättning redan från den första arbetslösa dagen. Detta gäller tidsperioden 30 mars 2020 till och med 3 januari 2021.

Källa: Regeringen och Arbetet.se

Åtgärderna syftar till att fler ska få rätt till arbetslöshetsersättning, under en begränsad tid. Vill du ha mer information kan du vända dig till a-kassan där du är eller planerar att bli medlem. Är du konsult hos oss på Jovi kan du självklart komma förbi kontoret så snackar vi lite.