2020-01-31

Hur ledig som föräldraledig?

Dags att sätta på hjärnan, ta en välbehövlig dusch och lägga bort mjukisbrallorna, jag är tillbaka från mammaledighet. Det är första barnet och jag vill absolut inte utnämna mig till att vara någon form av expert, men några tips har jag att dela med mig av efter mina 9 månader som ”ledig”.

Först och främst, hur funkar det här med Försäkringskassan?

Ja, det är lite smått krångligt till en början och deras telefonkö är längre än glasskön på Liseberg en dag i juli. Men lite kort;

-Du får föräldrapenning för att vara hemma med ditt barn istället för att arbeta, söka arbete eller studera. Hur mycket pengar du får beror på vilken inkomst du haft tidigare.
-Du har 480 dagar med föräldrapenning för ett barn. 390 är dagar på sjukpenningnivå som baseras på din inkomst. Resterande 90 dagar får du 180 kronor per dag, så kallad lägstanivå.
(Information hämtad från Försäkringskassan)

När måste jag berätta för chefen att jag ska vara ledig?

-Meddela din arbetsgivare minst två månader innan din tänkta föräldraledighet, så kan de planera i god tid (tiden kan vara olika beroende på kollektivavtal).

…och så några tips på vägen…

– Tro inte att du kommer hinna med något alls. Detta är inte tiden att äntligen hinna måla om hemma, återuppta gamla vänskaper eller röja i förrådet. Föräldraledighet har ingenting med ledighet att göra. Du kommer inte hinna med något annat än att ta hand om barn och hem.
– Sov när bebisen sover. Japp, den har du hört förut. Bebisar sover massor och det är lätt att börja tvätta, spela Quizkampen, torka mosade majskrokar från golvet eller plocka leksaker. Men när du har sjungit på Babblarna, gjort pruttljud eller rullat en boll i två timmar så är du värd VILA.
– Du kommer att googla ALLT i början, välj dina källor med omsorg (typ 1177). Respekt till alla som klarade sig genom bebistiden innan Google fanns!
– Umgås med andra föräldralediga. Att hitta nya vänner under denna tid är galet enkelt. Gå till Öppna förskolor, babysim eller lekplatser. Dialogerna är givna – ”hur gammal är din bebis?”, ”hur sover hen på natten?” och ”har ni börjat med smakportioner än?”. Bjud sedan in till en kaffe eller varför inte ta sällskap på din sjuhundraelfte barnvagnspromenad?
– Lär dig låtarna. Vare sig du kan sjunga eller inte så kommer du troligen alltid ha en entusiastisk publik varje gång du sjunger om Krokodilen i bilen eller Hästen Plopp.
– Glöm inte ta hand om dig själv. Ät mat, duscha, gör något kul ibland, få avlastning. Ska bebis må bra så måste du må bra!

Tiden som föräldraledig kan vara både fantastisk och slitsam/långtråkig och det är ofta mycket känslor högt och lågt. För mig var det ett tufft första halvår och en underbar tid efter det. Trots alla bajsblöjor, kräk överallt och utebliven sömn så har jag njutit av min tid som föräldraledig och är nu redo att börja jobba igen. Tveka inte att kontakta mig om du vill prata föräldraledighet… eller vill ta en barnvagnspromenad någon gång!

Karin Ahl