2019-04-11

Hur sätter jag intervjun?

Härligt! Du har bokat en anställningsintervju, vilket betyder att företaget är nyfikna på att veta mer om dig. Nu ska du bara göra ett gott intryck på den där läskiga intervjun… men oroa dig inte, till din hjälp finns många bra tips. Här har vi listat 10 punkter som kan göra dig till en riktig stjärna på intervjuer.

  • Läs på om företaget

Innan intervjun är det bra att läsa på lite om företaget du ska till. Finns några kärnvärden, hur framhäver man sig på sociala medier, vilka är de vanligaste uppdragen etc. På så vis uppfattas du som intresserad och engagerad och du kommer troligen känna dig mer självsäker under intervjun.

  • Öva på vanliga frågor

Du kommer troligen att få berätta mer om dig själv, svara på varför de ska anställa just dig och berätta om dina tankar om framtiden. Tänk igenom dina svar, utan att det ska låta för inövat under samtalet. Använd ditt CV som referens (utan att bara läsa rätt av) och lägg gärna till konkreta händelser eller poäng som ditt CV inte berättar och som är relevanta för tjänsten. Öva gärna med en vän eller familjemedlem och be om feedback.

  • Kom i tid

Ha god tid på dig, kanske har du otur och råkar ut för stopp i trafiken på vägen. Var gärna 5–10 minuter tidig till din intervju. Se även till att veta namnet på den du ska träffa.

  • Klä dig rätt

Förbered en outfit som gör att du känner dig professionell, självsäker och bekväm. Fundera på hur företagskulturen är hos företaget du ska träffa och klä dig efter detta. Mjukisbyxor är alltid ett no-no!

  • Tänk på kroppsspråket

Även om hjärtat bultar hårt och handsvetten är högst påtaglig så försök att vara lugn, håll lagom mycket ögonkontakt och lyssna ordentligt på frågorna innan du svarar. Sitt med rak hållning, nicka instämmande under samtalet och glöm inte att le!

  • Sätt de svåra frågorna

Vilka är dina svagheter? Här kan du få pluspoäng! Svara aldrig med att du inte har några svagheter utan välj istället en svaghet och gör om den till en styrka. ”Jag kan vara otålig men det är för att jag gillar att avsluta och se resultat av ett projekt”.

Nailed it! 😊

  • Skippa dessa

Kom inte sent, var inte otrevlig eller oärlig. Prata heller inte illa om dina tidigare kollegor eller chefer, dra inga opassande skämt och ta inte över konversationen från den som intervjuar. Överanvänd inte heller din favoritparfym och kanske ska du låta bli den där ägg- eller lökmackan precis innan mötet.

  • Visa vad du går för

Relatera gärna till företaget och tjänsten så mycket som möjligt. Ta upp exempel på när du använt dig av dina färdigheter, hur du kan få användning för dem i den aktuella tjänsten samt vilken vinning företaget kan göra genom att anställa just dig. Var ödmjuk, men tro på dig själv!

  • Ha minst en fråga på lager

En intervju handlar inte bara om att bli själv bli grillad utan minst lika viktigt är att du ska få svar på dina frågor om företaget eller tjänsten och att det ska kännas rätt för dig. Det är även ett sätt att visa intresse, så missa inte denna möjlighet.

  • Följ upp

Efter intervjun kan du återkoppla med ett mail där du tackar för intervjun och att du är fortsatt intresserad av tjänsten. Gör iså fall detta inom 24 timmar.

Stort lycka till med jobbsökandet, och med dina kommande intervjuer!