2018-11-02

Varför konsult?

Bemanningsanställd, inhyrd eller konsult. Titlarna kan skilja sig åt men uppdraget är detsamma – att utföra sitt arbete hos någon annan än sin arbetsgivare. Men vad innebär det egentligen att arbeta som konsult hos Jovi? Här ska vi försöka reda ut vilka skillnader det finns mellan att vara konsult och att ha en ”vanlig” anställning, samt svara på några vanliga frågor om konsultrollen.

Först och främst, vad är en konsult?

Som konsult är du anställd hos Jovi och är uthyrd, alltså har ett uppdrag hos ett annat företag. Det är alltså Jovi som är din arbetsgivare och som exempelvis har hand om din lön, pension och försäkringar som är kopplade till din anställning, men själva arbetsplatsen har du ute hos någon av våra kunder. Det kan vara så att ett företag behöver fylla ett kortsiktigt behov, som en säsong, eller ett långsiktigt behov, där en övergång till kundföretaget kan bli aktuellt med tiden. Hur ett visst uppdrag än ser ut så vill vi att du ska känna dig trygg hos Jovi och vi arbetar därför med både visstids- och provanställningar på sex månader som båda leder till en tillsvidareanställning hos Jovi.

Vilka fördelar finns det med att arbeta som konsult?

Det finns många fördelar med att vara konsult hos Jovi. Du har samma rättigheter som hos en traditionell arbetsgivare, men fler möjligheter att prova på nya branscher och uppgifter och du kan samla värdefull erfarenhet på kort tid. Du kan även få ansvar som du kanske inte skulle fått genom att rekryteras direkt till en tjänst, samt att det är en chans att träffa mycket nya människor och utöka ditt personliga nätverk. Du får en dedikerad konsultchef som alltid finns där för dig, hjälper dig utvecklas och säkerställer att du trivs på din arbetsplats. Att bli konsult kan även vara en smidig väg in på arbetsmarknaden och ett bra sätt att bygga ditt CV för framtiden. Ett konsultuppdrag leder i många fall till en tillsvidareanställning, och ofta till att kundföretaget med tiden rekryterar över konsulten om allt fungerar som det ska.

Finns det några nackdelar?

När man som konsult är ute på uppdrag hos en kund så ska man behandlas precis lika bra som företagets egna anställda och ha samma goda arbetsmiljö. En skillnad som konsult kan vara att ett konsultuppdrag ofta är tidsbegränsat, vilket innebär att du är hos ett företag under en viss tid och sedan får ett nytt uppdrag hos en annan kund. Det är därför en fördel om du är flexibel och gillar att träffa nya människor och se nya miljöer.

Vem kan bli konsult?

Enkelt, alla kan arbeta som konsult. Du behöver bara matchas mot rätt kund och uppdrag.  Har du en efterfrågad spetskompetens så kan rollen som konsult vara perfekt för att samla mer erfarenhet eller bygga upp ditt kontaktnät. Har du arbetat länge och vill testa på något hela annat? Eller har du just fått din examen och vill komma ut på arbetsmarknaden? Då kan konsultrollen vara perfekt för dig.

Hur lyckas du i konsultrollen?

Mycket handlar om vilken inställning man har till sitt jobb och sin roll. Gör ditt bästa och var öppen för nya möjligheter när de kommer. Ta din tjänst på allvar, kom alltid i tid och var en jovialisk medarbetare så har du alla förutsättningar att lyckas.

Är du nyfiken på att börja som konsult hos Jovi så kika bland våra lediga tjänster https://www.jovikonsult.se/lediga-jobb/